In de nevel gehuld

Zondagochtend 24 september 2017. Het ochtenddauw had de gehele luchtkolom gevuld. De wereld om je heen werd gekenmerkt door een grote muur van nevel. Er wordt wel eens gezegd dat je geen hand meer voor ogen ziet. Die zag je nog net wel. Maarja, dat is natuurlijk erg makkelijk zeggen aangezien er geen voorschrift is voor de afstand van je ogen tot de desbetreffende hand. Subjectieve onzin dus. Gelukkig is dit stukje proza geheel objectief.

Het opgetrokken ochtenddauw bracht hier en daar wat opwelling met zich mee. Er gingen geruchten dat de wittewieven tevoorschijn waren gekomen. Andere beweerden dat het de naweeën waren van de recordpoging waterpijp roken in Noord-Brabant van de voorgaande dag (bezigheidstherapie voor de jeugd daar). Weer anderen, vooral de betweters onder de mensen, beschreven het verschijnsel als mist. Maar in Lemelerveld wisten ze wel beter. Zeker in de 4e klasse 12. Hier stond de derby tussen het 5e en het 4e op het programma. Een beladen clash. De ultra’s van beiden team wisten dit ook, voelden dit ook, hun teams konden nu eens te meer dat beetje extra steun gebruiken. Wat doen ultra’s als ze hun team willen steunen? Juist, fakkels aansteken. Hartstikke mooi enzo. Met vuur en rook, heel veel rook. Gaat je team veel beter van voetballen, wetenschappelijk bewezen. De ultra’s vonden dat je hier niet vroeg genoeg mee kon beginnen. Dus waren ze in het holst van de nacht al begonnen met het afsteken van fakkels. Toen rond een uurtje of 6 ‘s ochtends de fakkels op waren gingen ze zelf maar rookbommen maken. Want ja, je bent net lekker ‘on fire’ en om dan je bed in te stappen is ook jammer. Dus gingen ze zelf knutselen, sterretjes in een pvc buisje, pingpongbalsnippers in aluminium folie u kent het wel. (Oja ben jij die lezer die nog geen 18 is; deze voorgaand voorgestelde knutsel ideeën werken niet) (nee ze werken echt niet) (ook niet gaan proberen). (dank). De oranje rookwolk als gevolg van de aangestoken fakkels werd rond half 7 weggedrongen door het witte rook van de geïmproviseerde  rookbommen. Deze rook was echter van een dusdanige dichtheid dat deze rond klokslag 10uur nog steeds sportpark heidepark verhulde in een dichte nevel. De veldcommissie deed nog een uiterste poging om met een zitmaaier en hierop gemonteerde ventilator de nevel weg te blazen. Maar zonder resultaat.

De dienstdoende scheidsrechter besloot tegen alle verwachtingen in de wedstrijd toch te laten starten. Wat volgde was eigenlijk meer een openlucht hoorspel. Uw verslaggever heeft door het dichte nevelpakket dat zich over het veld uitstrekte eigenlijk maar weinig gezien van de eerste helft. Zeg maar gerust helemaal niets. Wel hoorde hij een paar ‘oe’s’ en ‘a’s’. Hier en daar leek het er zelfs op dat hij iets van gejuich hoorde. Maar die 5 keer dat hij het zogenaamde gejuich hoorde kwam er ook een push-melding binnen van de laatste peilingen van de verkiezingen in Duistland. Tja, je kon ook niet zien of er een paar fanatieke Duitsers langs de kant stonden, kon maar zo zijn. Ook kon het zomaar zijn dat er gescoord was op een veld elders anders op de vereniging. 5x is wel een verdacht groot aantal. Dat zal wel niet het aantal doelpunten zijn in dezelfde wedstrijd tijdens 1 helft. Om hier verder geen fake-nieuws bericht van te maken, ontkend noch bevestigd onze verslaggever dat er enig doelpunt is gevallen in de eerst helft in de clash tussen Lemelerveld 5 tegen Lemelerveld 4.

Aan de thee dan maar. Hopend op een zichtbare tweede helft.

Het veld was zowaar in zijn geheel zichtbaar de tweede helft. Klaarblijkelijk had de veldcommissie heel Electro centrum beroofd van zijn voorraad ventilatoren. Deze ventilatoren hadden ze vervolgens in de rust een kwartiertje laten pruttelen aan de zijlijn van veld 2 om de gehele nevelbank weg te blazen. Ditmaal met meer succes dan hun eerdere zitmaaier poging. Het veld was eindelijk zichtbaar voor de toeschouwers.

De tweede helft golfde enigszins op en neer. Het vijfde had het betere van het spel en het vierde miste de scherpte om een goede uitbraak te bewerkstelligen. Toch lukt het ze. Jesse kwam goed door maar stuitte op de keeper. De rebound wist hij uiteindelijk bij Tim krul te bezorgen, die geen genade kende met zijn dorpsgenoten van Lemelerveld 5. Bam, strak tegen het netje. De tweede helft sopte nog wat door en een paar minuten voor tijd wist ook Lemelerveld 5 een doelpunt te maken. Nick “houd hem toch wel” bonen hield hem op miraculeuze wijze eens een keer niet. De spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigd. Na iets meer dan 45 zichtbare minuten floot de scheidsrechter voor het eindsignaal. Een beladen wedstrijd met een kalm eind. De dichte nevel was weggetrokken, soms kwam hij in de kantine nog even tevoorschijn in de halsjes van de net opengedopte flessen koude tarwesmoothies. Maar deze nevel verdween vervolgens al snel weer. Net als de uitslag van de wedstrijd in menig geheugen. Niemand die zich de daadwerkelijke uitslag nog kon herinneren. Niet belangrijk ook. Lemelerveld 4 wordt toch wel wereldkampioen.