Brief van een fan

0

Normaliter houdt ik de post en fanmail voor mezelf. Maar vandaag ontving ik een wel heel bijzondere brief, waarvan ik het niet kon laten om deze met de wereld te delen! Het betreft de brief van een van lemelervelds meest onderschatte voetballers. Een ruwe diamant zoals dat dan heet. Verdacht ruw, maar wel een diamant.

Beste meneer Klinkhamer,

Voordat ik van wal steek zal ik mijzelf even kort introduceren. Mijn naam is Tim Butink en zoals u waarschijnlijk al hebt gezien ben ik sinds dit seizoen speler van Lemelerveld 4. Ik vind dit een heel leuk team. Naast voetballen vind ik het ook leuk om muziek te luisteren (mits het leuke deuntjes zijn). Ook vind ik het leuk om af en toe een gokje te wagen. Zo had ik zaterdagavond een kei goede bet geplaats. Hiermee won ik 70 euro! Eigenlijk 69.20, maar ik rond het graag af naar boven. Dat maakt het verhaal wat ruiger. Verder heb ik veel verhalen over u gehoord, maar ik heb u eigenlijk nog nooit gezien. Er werd gezegd dat u zondag de laatste 10 minuten langs de kant stond te kijken, helaas heb ik u niet gezien. Ik heb zo’n beetje al uw fantastische proza gelezen en ik ben zelf ook stiekem een hobbyschrijver/dichter. Ik heb een klein stukje over de afgelopen wedstrijd geschreven. Ik ben benieuwd wat u daarvan vindt. Een beetje advies van een legende kan ik altijd gebruiken.

Verslag
Het is zondag. Zondag betekent tegenwoordig voetbal. Dat is even wennen. Normaal betekende zaterdag voetbal. Nu niet. Nu betekent zondag voetbal. Zondag betekent nu blijkbaar ook op tijd wakker zijn. Vorige week hadden we verloren. Dat is niet handig als je wereldkampioen wilt worden.. Feite vroeg zich nog af wat onze doelstelling eigenlijk was. ‘gewoon, wereldkampioen.’ Werd hem verteld. “ah, oke” zei Feite op zijn beurt “Dan moet ik maar eens beter mijn best gaan doen.” Om wereldkampioen te worden moet je punten pakken. Dus dat gingen we dan vandaag maar doen. We moesten tegen Heino. Op kunstgras. Ik ben meer fan van gewoon gras. Ik ben niet zo van de kunst. Meer van gewoon. Vers en groen. Zoals de heer dat geschapen heeft. Maar dan zonder schapen. Maar met witte kalklijnen. Een gewoon voetbalveld dus. In de kleedkamer heb ik mijn plek al afgedwongen. Een talentvolle jongen zoals ik wordt natuurlijk snel op handen gedragen. Scheelt wel dat ze dit niet echt doen. Ik loop liever. 

Voetballen. Leuk. Tegen Heino 6. Ze hadden mijn vader kunnen zijn. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Maar stuk voor stuk. Maar dat waren ze niet. Ga ik even vanuit. Eigenlijk begonnen we heel slecht. Nog geen minuut gespeeld en de bal lag al in het netje. Achter de teampapa. Hij stond keeper. Nick “de nul” bonen was er vandaag niet. Waarom zijn tweede naam “de nul” is weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Dat zal ik nog wel achter komen. We moesten alweer aftrappen. Zo werden we natuurlijk geen wereldkampioen. Gelukkig ben ik erg goed. Dat laat ik graag zien. Ik durf te wedden dat ik er meer dan 4 in schiet dit seizoen. Dat gaat gebeuren. Let maar op. ik ben supergoed. En dan ben ik nog bescheiden. Het duurde wel eventjes hoor. Zo ongeveer 30 minuten. Tim, niet ik, maar die andere Tim kwam goed opzetten langs de zijlijn en gaf een puntgave voorzet. Deze voorzet wist ik met al mijn klasse in het doel te schieten. Zo goed dat ik ben. 1-1 Remember the name ‘Tim’. Dan bedoel ik eigenlijk mezelf, maar de andere Tim was ook goed. Eigenlijk weet ik nog niet zo goed wie de betere Tim is. Daar komen we nog wel achter. Scheelt dat je maar een naam hoeft te onthouden. Tim, betekenis: “god trotsmakend.” Verder geen woorden meer nodig toch? Even later slaat Jelmer door het dolle heen. Domme overtreding. Hij pakte een gele kaart. Krijgt hem na afloop nog wel gesigneerd. Dat vond ik wel leuk voor Jelmer. Ik maak een foto van het tafereel. Voor in mijn fotoboek. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Toch scheef ik er nog een stukje bij. Je kan nooit genoeg woorden hebben. Woorden, de dienaren van de verbeelding zeg ik weleens. De scheidsrechter floot en we konden naar de kleedkamer. Ik had wel zin in thee. Thee is lekker. Dit zeg ik liever niet hardop tegen Valk.

De Tweede helft moest ik wissel staan. Maar ik ging zitten. Vedettes zitten wanneer ze uit het veld worden gehaald. Dus ik ook. Zittend keek ik naar de tweede helft. Heane miste een penal. Die had ik er wel ingeschoten. Dan moeten ze mij maar geen wissel zetten. Deze komt op het conto van de leiders. Gelukkig maakt heane zijn fout even later weer een beetje goed. Hij joeg af en veroverde de bal. Speelde hem op Joeri. En Joeri scoort. Easy. Ik had hem er beter ingeschoten. Maar niet iedereen is zo goed als ik. Later in de wedstrijd werd Valk opeens moe. Dus mocht ik weer het veld in. Het kunstveld. Hier ben ik eigenlijk geen fan van. Maar dat had ik al gezegd. Eigenlijk geschreven. kortom ik het veld in. Helaas. Heino weet toch nog een keer te scoren. Ondanks mijn inspanning. 2-2. Uiteindelijk wordt er afgefloten. Het bleef bij 2-2. Niemand wint. Niemand verliest. Dat is in een notendop gelijkspel. Beide teams een punt. Een puntje dichter bij het wereldkampioenschap. Dat is de doelstelling. Dat gaat ook wel lukken. Ik ben namelijk supergoed.

Ik hoop dat u het een mooi verslag vond. Misschien heb ik iets teveel over mezelf geschreven en was ik een beetje subjectief. Maar ter verdediging van mezelf: ik kijk eigenlijk de hele tijd uit hetzelfde paar ogen. Die van mezelf. Dus dan krijg je natuurlijk ook maar een visie van één kant.
Graag hoor ik wat u van mijn verslag vind. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar het mytische Varsseveld uit van volgende week. Iedereen heeft het erover, maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik kan verwachten. Hopelijk heeft u hiervoor ook nog wat advies. Ik heb een erg hoge pet van u op. niet een echte pet. Dat zou raar zijn. Maar een spreekwoordelijke. Dit snapt u denk ik wel. Anders googelt u het maar. Ik zou daarom graag met u in een persoonlijk gesprek willen voeren zodat we tezamen onze ideeën kunnen wisselen Hopelijk schikt het u een keer
.

Alvast bedankt voor uw moeite en graag hoor ik van u.

Groetjes Tim.

Tim,

Allereerst bedankt voor brief. Ik ben blij dat de postduif heelhuids is aangekomen. Nu ik wat ouder wordt ben ik blij dat de volgende generatie literatuurliefhebbers al klaar staat om het schrijfgerei in handen te nemen. Het stukje dat je schreef was heel goed. Misschien dat je iets genuanceerder over jezelf kunt schrijven. Je bent heel goed, dat staat buiten kijf. Maar voor je het weet sta je door die bekendheid in het eerste te voetballen. Dat moet je helemaal niet willen. Dan houd je geen zondag meer over. Allicht dat ik zaterdag avond 9 december nog een gaatje in mijn agenda over heb. Maar hierover zal ik je nog wel berichtten.

Wat betreft Varsseveld uit: “Hope fort he best, prepare fort the worst”

Was getekend,

Tjeuke klinkhamer

Geef een reactie

*